10 maja uczniowie z IV btp technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w spotkaniu warsztatowo-wykładowym na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii.

Pani dr inż. Agnieszka Latoch przeprowadziła warsztaty pt. „Prawdziwe kolory żywności”. Młodzież najpierw wysłuchała wykładu, podczas którego została wprowadzona w temat postrzegania barwy przez człowieka oraz poznała modele barw wykorzystywane w różnych dziedzinach życia i nauki. Pani doktor wyjaśniła również znaczenie barwy w postrzeganiu jakości produktów spożywczych oraz w podejmowaniu decyzji o zakupie i konsumpcji żywności. Następnie, w części praktycznej warsztatów uczniowie doświadczyli jak trudno nazwać barwę produktu spożywczego. Aby ułatwić im określenie „prawdziwych” kolorów żywności barwa produktów została zamierzona instrumentalnie przy użyciu spektrofotometru sferycznego X-Rite.

Następnie zostały przeprowadzone warsztaty „Tajniki kuchni molekularnej” które poprowadziła pani dr inż. Paulina KęskaUczniowie poznali metodę sferyfikacji i odwrotnej sferyfikacji do przygotowania prostych potraw zgodnie z zasadą dekompozycji.

Na zakończenie tej części mgr inż. Monika Zając oraz mgr Damian Bartnik z Biura Rekrutacji i Promocji Kształcenia, przedstawili ofertę edukacyjną Uniwersytetu Przyrodniczego, a także możliwości rozwoju ponadprogramowego w czasie studiów.

W dalszej kolejności zostaliśmy oprowadzeni po wydziale. Uczniowie najpierw obejrzeli pracownie Zakładu Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością, następnie dr inż. Piotr Zarzycki oprowadził po Zakładzie Inżynierii i Technologii Zbóż, a Pani dr hab. inż. Aldona Sobota po hali półtechniki, w której uczniowie mogli zobaczyć urządzenia m.in. do produkcji makaronu. Otrzymaliśmy również makarony przygotowane przez pracowników wydziału oraz studentów. Bardzo dziękujemy 🙂

Kolejnym punktem spaceru była pracownia Zakładu Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, w której o tłoczeniu soków opowiedział dr Wojciech Radzki.

Z kolei Pani dr inż. Klaudia Gustaw oprowadziła po wybranych laboratoriach Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka.

Pani dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk z Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności zaprezentowała pracownię analizy sensorycznej.

Podczas wizyty na Wydziale udało się także zobaczyć półautomatyczną linię technologiczną do produkcji piwa dla celów dydaktycznych (tzw. mini browar), w hali półtechniki, gdzie akurat trwały zajęcia. Mimo to dr inż. Tomasz Czernecki znalazł czas na omówienie wyposażenia i rozmowę na temat perspektyw pracy w zawodzie dla absolwentów kierunku technologa żywności i żywienie człowieka (w szczególności).

Na zakończenie obejrzeliśmy jeszcze pracownię gastronomiczną, po której oprowadziła nas dr inż. Monika Michalak-Majewska. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z profesjonalnym wyposażeniem a także o możliwościach studiowania kierunku Gastronomia i Sztuka Kulinarna.

Dziękujemy bardzo za poświęcony nam czas i mamy nadzieję na ponowną wizytę w przyszłości 🙂

Foto: dr Wojciech Radzki, dr inż. Paulina Kęska, dr inż. Monika Michalak-Majewska, mgr inż. Krzysztof Górski