Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe
Prowadzimy nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe w zawodach:
Rolnik
1) Prowadzenie produkcji rolniczej (ROL.04)
Uzyskanie kwalifikacji Rolnika umożliwia m.in.: uprawę ziemi, a więc jej przygotowanie, obsianie lub obsadzenie, pielęgnowanie roślin oraz ich zbiór. Bardzo ważna jest umiejętność dobrania odpowiedniej gleby, nawozów i maszyn do określonej uprawy. Dotyczy to również gospodarstw ekologicznych, gdzie także używa się środków polepszających jakość plonów pochodzenia naturalnego. Rolnik powinien także potrafić zdiagnozować ewentualne choroby roślin i potrafić rozpoznać szkodniki.
Do zadań zawodowych Rolnika należy:
– odpowiedni dobór roślin,
– przygotowanie gruntów rolnych pod siew, obsiewanie, nawożenie,
– pielęgnowanie upraw,
– zbieranie plonów,
– opiekowanie się zwierzętami,
– doglądanie maszyn,
– koordynowanie prac w gospodarstwie,
– handel płodami rolnymi,
– inwestowanie dochodów i zdobywanie funduszy na rozwój gospodarstwa.
Po ukończeniu KKZ (Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy) kursant otrzymuje Zaświadczenie ukończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.
Po zdaniu egzaminu OKE, otrzymuje się świadectwo/dyplom potwierdzające kwalifikacje w zawodzie Rolnik (Kod zawodu: 613003).
Uzyskane w ten sposób kwalifikacje zawodowe są zgodne z Rozporządzeniem MEN z dnia 15 lutego 2019 r. w sprawie ogólnych celów i zadań kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz klasyfikacji zawodów szkolnictwa branżowego, Rozporządzeniem MEN z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych, Rozporządzeniem MEN z dnia 16 maja 2019 r. w sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego oraz Rozporządzeniem Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 07.08.2014 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania oparta na Międzynarodowym Standardzie ISCO.
Kucharz
1) Kwalifikacja: Przygotowanie i wydawanie dań (HGT.02)
Uzyskanie kwalifikacji Kucharza umożliwia m.in.: przyrządzanie różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, ciast i deserów. Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni kieruje zespołem ludzi pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.
Do zadań zawodowych kucharza należy:
– planowanie produkcji,
– dbanie o asortyment,
– sporządzanie listy zapotrzebowania,
– odbieranie zamówień,
– ocenianie potraw, pobieranie próbek,
– kreowanie oferty posiłków, udoskonalanie menu,
– nadzorowanie procesem produkcji,
– pomoc dla pracowników w przyrządzaniu wyrobów,
– kreowanie nowych pomysłów kompozycji i potraw,
– nadzorowanie wydawania, podawania lub przewozu gotowych potraw,
– wszelkie czynności związane z rozliczaniem dostaw i innych spraw zarządzania,
– opracowanie programu działań i harmonogramów dla pracowników.
Po ukończeniu KKZ (Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy) kursant otrzymuje Zaświadczenie ukończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.
Po zdaniu egzaminu OKE, otrzymuje się świadectwo/dyplom potwierdzające kwalifikacje w zawodzie Kucharz (Kod zawodu: 512001).
Uzyskane w ten sposób kwalifikacje zawodowe są zgodne z Rozporządzeniem MEN z dnia 15 lutego 2019 r. w sprawie ogólnych celów i zadań kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz klasyfikacji zawodów szkolnictwa branżowego, Rozporządzeniem MEN z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych, Rozporządzeniem MEN z dnia 16 maja 2019 r. w sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego oraz Rozporządzeniem Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 07.08.2014 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania oparta na Międzynarodowym Standardzie ISCO.
Fryzjer
1) Wykonywanie usług fryzjerskich (FRK.01)
Ukończenie kwalifikacyjnych kursów zawodowych oraz uzyskanie kwalifikacji Fryzjera umożliwia m.in.: podjęcie zatrudnienia w różnych zakładach fryzjerskich (damskich, męskich) oraz prowadzenie własnej działalności gospodarczej.
Do zadań zawodowych fryzjera należy:
– wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych włosów,
– wykonywanie zabiegów chemicznych włosów,
– wykonywanie strzyżenia włosów,
– stylizacja fryzur,
– dobór fryzury, dopasowanej do kształtu twarzy klienta,
– przedłużanie lub zagęszczanie włosów,
– wykonywanie zabiegów regeneracyjnych włosów zniszczonych.
Po ukończeniu KKZ (Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy) kursant otrzymuje Zaświadczenie ukończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.
Po zdaniu egzaminu OKE, otrzymuje się świadectwo/dyplom potwierdzające kwalifikacje w zawodzie Fryzjera (Kod zawodu: 514101).
Uzyskane w ten sposób kwalifikacje zawodowe są zgodne z Rozporządzeniem MEN z dnia 15 lutego 2019 r. w sprawie ogólnych celów i zadań kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz klasyfikacji zawodów szkolnictwa branżowego, Rozporządzeniem MEN z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych, Rozporządzeniem MEN z dnia z 16 maja 2019 r. w sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego oraz Rozporządzeniem Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 07.08.2014 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania oparta na Międzynarodowym Standardzie ISCO.
Cukiernik
1) Produkcja wyrobów cukierniczych (SPC.01)
Ukończenie Kwalifikacyjnych Kursów Zawodowych oraz uzyskanie kwalifikacji Cukiernika umożliwia m.in.: podjęcie zatrudnienia w cukierniach, restauracjach, hotelach, firmach produkujących czekolady lub słodycze. Można też założyć własną działalność gospodarczą i np.: wypiekać torty na indywidualne zamówienie klientów – z okazji urodzin, ślubu, komunii, itp.
Do zadań zawodowych Cukiernika należy:
– produkcja wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów oraz ich dekorowanie
– rozliczanie przyjętych i wydanych surowców
– organizowanie własnego stanowiska pracy i stanowisk pracy podległych pracowników
Po ukończeniu KKZ (Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy) kursant otrzymuje Zaświadczenie ukończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.
Po zdaniu egzaminu OKE, otrzymuje się świadectwo/dyplom potwierdzające kwalifikacje w zawodzie Cukiernik (Kod zawodu: 751201).
Uzyskane w ten sposób kwalifikacje zawodowe są zgodne z Rozporządzeniem MEN z dnia 15 lutego 2019 r. w sprawie ogólnych celów i zadań kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz klasyfikacji zawodów szkolnictwa branżowego, Rozporządzeniem MEN z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych, Rozporządzeniem MEN z dnia z 16 maja 2019 r. w sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego oraz Rozporządzeniem Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 07.08.2014 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania oparta na Międzynarodowym Standardzie ISCO.